Translate

Претражи овај блог

3.11.11

Liker od jagoda


Liker od jagoda

Potrebni sastojci: 

1 kg probranih vrtnih i/ili šumskih jagoda,
100 g šecera,
1 L konjaka ili vinjaka,
100 g šecera,
1/4 L vode ,

Priprema:

Jagode (iz vrta, šumske, ali ne one iz staklenika) operite i zgnječite vilicom, zatim zajedno sa šećerom stavite u bocu širokoga grla, prelijte konjakom ili vinjakom i ostavite četiri nedelje na sobnoj temperaturi da konjak ili vinjak izvuče aromu jagoda. Svakog dana dobro promućkajte.

Poslije četiri nedelje tečnost procedite kroz čistu krpu. Potom 100 g šećera kuvajte 5 minuta u 1/4 litre vode, sirup dodajte likeru, još jednom profiltrirajte kroz krpu i odmah ulijte u  čiste boce. Dobro zatvorene boce pohranite na tamnije i hladnije mesto još nekoliko nedelja, kako bi liker dobio punu aromu. 





Jagoda


Jagoda (Fragaria) je rod biljaka iz porodice ruža s desetak vrsta, od koje su gotovo sve rasprostranjene u
 sjevernom umjerenom pojasu, a samo jedna u Čileu. Donji listovi biljaka su sastavljeni od 3 liske; od bijelih 
cvjetova se razvija zbirni plod (jagoda) koji na mesnatom cvjetištu nosi brojne oraščiće. Šumska jagoda
 (Fragaria vesca) rasprostranjena je u umjerenoj Evropi i umjerenoj Aziji, a udomaćila se i izvan tog područja.
Jagoda spada među najomiljenije sitno voće, a njeni plodovi dolaze najranije u proljeće . 
Može se saditi i na najmanjoj površini, jer jagoda daje ne samo ukusan plod, nego zbog ljepote cvijeta i ploda
 daje ukras vrtu.

Sorte jagoda


Asieta, najranija sorta, ima duguljast oblik ploda i vrlo je rodna, plod je sladak i aromatičan.
Asiropa, dozrijeva srednje rano, oblik ploda je koničan, rodnost je obilna, okus je sladak i vrlo aromatičan.
Astino, dozrijeva nešto kasnije od asirope, ima čvrsto meso, na dobrom je tlu vrlo krupna, a rodnost je obilna.
Seligra, najskuplja sorta, prosječna težina ploda iznosi 100 grama, vrlo je rodna i na jednom grmu daje preko
1 kg ploda, veličina je ploda poput mandarine, berba traje oko mjesec dana.
Jagoda, jestivi dijelovi
Hranjiva vrijednost po 100g
Energija135 kJ
Ugljikohidrati5,5 g
Masnoće0,4 g
Bjelančevine0,8 g
Voda89,8 g
Vitamin A ekviv.8 μg (1%)
Vitamin B60.1 mg (8%)
Vitamin C65 mg (108%)
Kalcijum26 mg (3%)
Željezo1 mg (8%)
Magnezijum15 mg (4%)
Fosfor25 mg (4%)
Kalijum145 mg (3%)
Natrijum3 mg (0%)
Procenti su relativni u odnosu na američke preporuke za dnevne potrebe odraslih osoba.
Source: [1]


Izvor - Wikipedia










Нема коментара:

Постави коментар