Translate

Претражи овај блог

9.11.11

Rakija od Kupina

Rakija od Kupina


Potrebni sastojci:


1 kg sveže ubranih i potpuno zrelih kupina,
1-1,5 L žitne rakije ili lozovače (38-42%-tne).

Priprema:


Ukus rakije bit će bolji ako uzmete sveže ubrane i posve zrele plodove divlje kupine jer ona u poredbi s kultiviranim, pitomim sortama daje mnogo jaču aromu pića. Kupine operite u hladnoj vodi, dobro ocedite i stavite u bocu koju možete dobro zatvoriti. Do vrha zalijte rakijom.
Pripravak rakije s kupinama ostavite 6-8 nedelja na toplom mestu. Jednom nedeljno dobro promućkajte.
Potom tekući dio odlite i profiltrirajte.
Ako su kupine bile posve zrele, ukus rakije neće trebati popravljati, a svima koji vole takvu rakiju ona neće
biti previše slatka. Kupine iz rakije mogu dobro doći i kod pripravljanja raznih kolača, sladoleda, pudinga ili za kup s raznim voćem u rumu.



Malo o Kupinama:

Kupina (lat. Rubus fruticosus agg.) je biljka iz porodice Rosaceae.

Karakteristike


Kupina

Kupina je biljka penjačica, te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte, te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za penjanje, ali i kao odbrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Cvjeta od juna do augusta. Nakon cvjetanja, iz svakog pojedinog cvijeta razvija se sitni jagodičasti plod, crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne boje.

Hemijski sastav 
Kupina sadrži mnogo minerala i vitamina. 100g malina sadrži 52 kcal, 0,7g proteina, 0,4g masnoća, 12,8 g šećera, 32 mg kalcijuma, 0,6 mg željeza, 6,5 i.u. vitamina A i 21 mg vitamina C

Upotreba 
Plod kupine se koristi u ishrani kao voće, služi za pravljenje sokova, džemova, pekmeza, vina i slično. Lišće kupine se koristi u raznimčajevima, a ima dejstvo snižavanja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Vanjski linkovi 

Нема коментара:

Постави коментар