Translate

Претражи овај блог

4.11.11

Liker od Borovnica

Liker od Borovnica

Potrebni sastojci:

250 g svežih borovnica
50 g smeđeg (kandis) šećera 
1/4 L ruma (40% alkohola) 
1/2 L voćne rakije, čiste lozovače ili votke

Priprema:

Plodove borovnice proberite, pažljivo operite pod mlazom hladne vode i dobro ocedite. Prosušene borovnice stavite u veću zdelu i vilicom malo zgnječite. Zajedno sa smeđim šećerom stavite u bocu širokoga grla, zalijte rumom i rakijom odnosno votkom.
Dobro zatvorenu bocu ostavite 2 meseca na svetlom mestu da smesa za liker dozrije. Potom sadržaj boce procedite kroz cedilo, liker profiltrirajte i ulijte u čiste boce.



Borovnica (lat. Vaccinium myrtillus) je biljka iz porodice Vaccinium.


Karakteristike 


Borovnica je maleni višegodišnji grm. Neki primjerci mogu opstati i do 15 godina. Naraste od 10-60 cm, rijetko do 90 cm. Ima zeleni korijen, koji izbija iz rizoma. Listovi su joj od 1-3 cm dugi, ovalni ili eliptični. Listopadna je biljka, novi listovi izbijaju krajem aprila i početkom maja, a opadaju krajem septembra do oktobra.


Upotreba


Plodovi borovnice su jako hranjivi jer su bogati željezom i vitaminima. Najčešće se koristi za spravljanje čajeva i sokova. Ljekoviti dijelovi biljke su listovi, koji se sabiru prije sazrijevanja plodova i suše se na sjenovitom i zračnom mjestu. Plodovi se sabiru ljeti, nakon sazrijevanja, a suše se na suncu. 

Hemijski sastav 
Borovnica
Hranjiva vrijednost po 100g
Energija176 kJ
Ugljikohidrati7,4 g
Šećeri0
Vlakna4,9 g
Masnoće0,6 g
polinezasićene0,4 g
Bjelančevine0,6 g
Voda84,8 g
Vitamin A ekviv.6.0 μg (1%)
Vitamin B60.1 mg (8%)
Vitamin C30.0 mg (50%)
Vitamin E1.9 mg (13%)
Kalcijum13 mg (1%)
Željezo0.7 mg (6%)
Magnezijum2.0 mg (1%)
Fosfor13 mg (2%)
Kalijum73 mg (2%)
Natrijum1 mg (0%)
Cink0.1 mg (1%)
Procenti su relativni u odnosu na američke preporuke za dnevne potrebe odraslih osoba.
Source: Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. 

Izvor - Wikipedia

Нема коментара:

Постави коментар