Liker od Borovnica
250 g svežih borovnica
50 g smeđeg (kandis) šećera
1/4 L ruma (40% alkohola)
1/2 L voćne rakije, čiste lozovače ili votke
Priprema:
Plodove borovnice proberite, pažljivo operite pod mlazom hladne vode i dobro ocedite. Prosušene borovnice stavite u veću zdelu i vilicom malo zgnječite. Zajedno sa smeđim šećerom stavite u bocu širokoga grla, zalijte rumom i rakijom odnosno votkom.
Dobro zatvorenu bocu ostavite 2 meseca na svetlom mestu da smesa za liker dozrije. Potom sadržaj boce procedite kroz cedilo, liker profiltrirajte i ulijte u čiste boce.
Priprema:
Plodove borovnice proberite, pažljivo operite pod mlazom hladne vode i dobro ocedite. Prosušene borovnice stavite u veću zdelu i vilicom malo zgnječite. Zajedno sa smeđim šećerom stavite u bocu širokoga grla, zalijte rumom i rakijom odnosno votkom.
Dobro zatvorenu bocu ostavite 2 meseca na svetlom mestu da smesa za liker dozrije. Potom sadržaj boce procedite kroz cedilo, liker profiltrirajte i ulijte u čiste boce.
Borovnica (lat. Vaccinium myrtillus) je biljka iz porodice Vaccinium.
Karakteristike
Borovnica je maleni višegodišnji grm. Neki primjerci mogu opstati i do 15 godina. Naraste od 10-60 cm, rijetko do 90 cm. Ima zeleni korijen, koji izbija iz rizoma. Listovi su joj od 1-3 cm dugi, ovalni ili eliptični. Listopadna je biljka, novi listovi izbijaju krajem aprila i početkom maja, a opadaju krajem septembra do oktobra.
Upotreba
Plodovi borovnice su jako hranjivi jer su bogati željezom i vitaminima. Najčešće se koristi za spravljanje čajeva i sokova. Ljekoviti dijelovi biljke su listovi, koji se sabiru prije sazrijevanja plodova i suše se na sjenovitom i zračnom mjestu. Plodovi se sabiru ljeti, nakon sazrijevanja, a suše se na suncu.
Hemijski sastav
|
Izvor - Wikipedia
Нема коментара:
Постави коментар