Translate

Претражи овај блог

28.11.11

Sunce ili sena

Sunce ili sena

U većini recepata koji se koriste od starih vremena, zadan je položaj na kojem mora stajati voće ili bilje u alkoholu, a da pritom nije objašnjeno zašto to tako mora biti. Međutim, za to postoje određeni praktični razlozi.

Kod spremanja rakija i likera postupkom potapanja različitog voća, bilja i delova biljaka u alkohol, to bilje uzrokom je promene boje upotrebljenog alkohola. Supstance koje daju takve različite boje često nisu stabilne kad su izložene delovanju ultraljubičastih zraka, a upravo takve zrači naše Sunce. Takve su primer nežne voćne boje ili zelena boja od metvice ili kopljastog trpuca. Ako se takve boje duže izlažu Suncu, postaju neugledne ili pređu u ružnu smeđu boju.

Alkoholni preparati s češerima, korijenjem i začinima u pravilu su neosetetljiv na sunčevu svetlost. Svi preparati
kod kojih se očekuje lepa zelena, crvena ili žutonarančasta boja koja obično potiče od voća treba da stoje u seni. Uz to treba istaći da je svrha "stajanja na Suncu" ugreju rakiju i liker. Isto ćemo postići i ako u stanu, odnosno sobi, boce stavimo na veću visinu, na primer na ormar jer je ondje uvek najtoplije. Toplota je nužna jer u toploj otopini sastojci voća i bilja lakše i brže prelaze u alkohol.

Нема коментара:

Постави коментар