Translate

Претражи овај блог

8.11.11

Rakija od Kajsija

Rakija od Kajsija


Potrebni sastojci:

5-6 posve zrelih plodova kajsije
1 L žitne rakije ili lozovače

Priprema:


Kajsije (marelice) operite, uložite u bocu širokog grla i prelijte rakijom, ostavite 5-6 nedelja. Ukus će biti još bolji ako dodate 2-3 koštice kasije (marelica) razbijenih u više komada.
Tečnost odlijte i profiltrirajte, a zatim još nekoliko nedelja rakiju ostavite u tamnom podrumu da dozrije.





Malo o kajsiji :

Kajsija (lat. Prunus armeniaca) je biljka iz porodice Rosaceae. Poznata je još kao Armeniaca vulgaris ili "Armenska šljiva", pošto su stariRimljani smatrali da potjeće iz Armenije. No, danas se obično misli da je prava domovina kajsija sjeverna Kina i Kirgistan.

Karakteristike 


Drvo kajsije u centralnoj Turskoj
Kajsija je listopadno drvo srednje veličine, guste, široke krošnje. Naraste od 8-12 m visoko.Listovi su joj srcoliki, malo zašiljeni na vrhu, dugi oko 8 cm, a široki od 3-4 cm. Cvijetovi su bijeli ili ružičasti. Plod joj je sličan breskvi ili nektarini, žute ili narandžaste boje, ponekad s crvenim sjajem. Površina ploda je glatka i gotovo bez dlačica. Kajsije su koštunjičavo voće, u sredini ploda nalazi se tvrda košpica, koja sadrži sjemenku.




Hemijski sastav 

100 g kajsije sadrži:
kcalkJvoda(g)masnoće (g)proteini(g)kalijum(mg)kalcijum(mg)magnezijum(mg)Vitamin C(mg)
4820186,350,391,4259131010




Izvor: USDA Nutritient database (engl.)


Rasprostranjenost 

Kajsija je poznata još za vrijeme Rimljana. Danas se uzgaja u cijelom svijetu, najviše u Iranu, Turskoj i zemljama Mediterana. Iako se smatra da je kajsija suptropska biljka, ona je više prilagođena regionima s hladnim zimama. Tako npr. kajsija može da podnese temperature i do -30 °C, no limitirajući faktor u rastu kajsija su proljetni mrazevi. Pošto cvjeta vrlo rano, rani mrazevi mogu da unište cvijet kajsije. Kajsiju su prenijeli u Ameriku španski misionari. Danas se najviše uzgaja u Californiji, Washingtonu i Utah. Najveći svjetski proizvođač sušenih kajsija je Turska.

Upotreba 

Kajsija se koristi u proizvodnji džemova, sokova, marmelada i likera. Marmelada od kajsija je nezaobilazni sastojak Saher-torte. Sjemenka kajsije se upotrebljava u proizvodnji amaretta (poznatog italijanskog likera), međutim, zbog visokog sadržaja amigdalina (cijanogenetski glikozid, koji se pod djelovanjem enzima raspada u otrovnu cijanovodoničnu kiselinu(HCN)) od oko 8%, nepreporučuje se upotreba većih količina sjemenki.

Vanjski linkovi 


Top 10 proizvođača kajsija-2008
(hiljada tona)
Flag of Turkey.svg Turska716,4
Flag of Iran.svg Iran487
Flag of Pakistan.svg Pakistan325,8
Flag of Uzbekistan.svg Uzbekistan265
Flag of Italy.svg Italija205,5
Flag of Algeria.svg Alžir172,4
Flag of Japan.svg Japan120,6
Flag of Morocco.svg Maroko113,2
Flag of Egypt.svg Egipat106
Flag of Spain.svg Španija103,4
Ukupno svijetoko 4800
Izvor: UN Food & Agriculture Organisation (FAO)

Нема коментара:

Постави коментар