Translate

Претражи овај блог

5.11.11

Rakija od Crne ribizle

Rakija od Crne ribizle

Potrebni sastojci:

1 kg bobica crne ribizle
1,5 L žitne ili voćne rakije (38-42%-tne),
cimetova korica,
klinčići,
anisa (po želji)

Priprema:

Zrele i očišćene od peteljki, bobice ribizle uložite u bocu ili staklenu posudu koja se može dobro zatvoriti, pa prelijte rakijom. Ribizle u rakiji ostavite 6-8 nedelja na toplom mestu. Potom rakiju odlijte, filtrirajte i ulijte u čiste boce. Ostavite u podrumu. Što duže stoji ukus će biti bolji!

Ako želite jači i aromatičniji ukus, zajedno s ribizom u bocu možete staviti jednu koricu cimeta, nekoliko klinčića i koju zvezdicu anisa. Takođe, za one kojima bolje odgovara slatkast ukus takve rakije, preporučujemo dodati malo smeđeg (kandis) šećera otopljenog u malo vrućega crnog vina. Ako želite da rakija s ribizom bude kiselkasta, umesto samo crnih ribiza u bocu s rakijom stavite jednu četvrtinu crvenih ribiza.

Ribizle koji su poslije odlevanja rakije ostali u boci možete upotrebiti za ukrašavanje sladoleda i kolača ili staviti u rum.


Malo o ribizli:

Sočna ribizla je bogata vitaminom C, pomaže u lečenju raznih infekcija, bubrežnih tegoba, pospešuje rad creva i podstiče izkučivanje štetnih materija iz krvi.Ribizla je veoma rasprostranjeno voće koje se jede sveže, koristi u kulinarstvu za spremanje džemova, pekmeza i soka, a poznato je i po svojim lekovitim svojstvima. Uspeva na mestima koja su izložena suncu i dobroj ventilaciji, ali neophodna joj je i vlaga.

Crvena ribizla - Ribes rubrum

Crvena ribizla

Crvena ribizla grmovita je biljka koja dostiže visinu od jednog do dva metra, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i položaja staništa. Plodovi ribizle imaju izrzitu crvenu boju, a veličina bobice kreće se od pet do sedam milimetara u prečniku. Bobiceimaju kiselkasto sladak osvežavajući ukus, izuzetno su sočne i to je najlekovitiji deo biljke.


Lekovito dejstvo crvene ribizle


Bobice crvene ribizle jačaju apetit i podstiču lučenje žlezda slinovnica... U narodnoj medicini crvena ribizla poznata je kao voće koje otvora apetit, jača organizam i čisti ga od nagomilanih štetnih materija (posebno mokraćne kiseline). Zbog obilja svežih vlakana u semenkama svežih bobica crvene ribizle pospešuju rad creva, a zahvaljujući drugim lekovitim sastojcima ubrzavaju oporavak posle hiruške intervencije.

Crna ribizla - Ribes nigrum

Crna ribizla

Crna ribizla veoma nalikuje na crvenu, samo što njeni listovi sa donje strane imaju uljne žlezde. Cvetovi su joj žučkasto-zeleni, a po rubovima crveno-smeđi dok su bobice u početku takođe crvenosmeđe boje, a kada sazreju postaju crvenije i tamnije.
Lekovizo dejstvo crne ribizle

Visok sadržaj vitamina C, crna ribizla sprečava i leči teške infekcije, a pre svega upalu pluća. Plodovi i sok ove biljke veoma su korisni u slučaju bubrežnih bolesti, grčeva i bolova probavnih organa. Preporučuje se za jačanje i čišćenje krvi. Čaj odcrne ribizle povoljno utiče na rad bubrega i ublažava tegobe izazvane reumom i gihtom. Plod ribizle i njegove prerađevine potpomažu normalizaciji i stabilizaciji krvnog pritiska, posebno se preporučuje osobama koje su sklone anemiji. Utvrđeno je da sok crne ribizle pomaže u slučaju krvarenja iz desni i proširenih vena i pozitivno utiče na povećanje koncentracije i pamčenje.

Recepti

Čaj od lista ribizle
Čaj od listova crne ribizle preporučuje se u slučaju vodene bolesti, bolnog mokrenja, proliva, kolika, migrena, upornog kašlja i kao preventivno sredstvo protiv stvaranja peska u mokraćnoj bešici.

Dva prstohvata isitnjenih listova crne ribizle izručiti u dva decilitra vode, procediti i piti.

Džem od ribizli
Sastojci:
2 kilograma ribizli
1,5 kilograma šećera

Priprema:

Od šečera sa malo vode skuvati gust sirup i u to dodati očišćene, oprane i dobro oceđene ribizle. Kuvati uz povremeno mešanje oko jedan sat, a gotov džem sipati u zagrejane tegle i staviti u mlaku rernu, da se na površini uhvati korica. Sutradan povezati i ostaviti na tamnom mestu.

Нема коментара:

Постави коментар