Translate

Претражи овај блог

26.11.11

Čuvanje rakije.

Čuvanje rakije.

Boce napunjene voćnom rakijom obično se do trošenja spremaju u uspravnom položaju. Najbolje je uzeti boce u kojima je do pripravljanja bio alkohol ili rakija. One se posle izlivanja alkohola moraju ponovo dobro zatvoriti kako bi ostatak alkohola u njima potpuno dezinficirao eventualne preostale nečistoće. Za čuvanje bi mogle poslužiti i veće boce od 2,5 L, demižon i slično, ali samo ako takve posude ne budu duže vreme staja.
Boce napunjene voćnom rakijom treba spremati na hladno i tamno mjesto.

Zavisno o vrsti, rakija može biti sačuvana od nekoliko nedelja do dve godine, neke i puno duže. Većina voćnih likera postigne svoj puni, bogati ukus i pravu aromu tek posle dužeg odležavanja i dozrevanja. Dobro je ako se rakija ili liker tek posle dozrevanja pretoče u boce kada se prodaju ili daruju jer se u toku dozrevanja može ponovo pojaviti talog. Rok čuvanja za većinu voćnih rakija nije ograničen dok za likere može biti ograničen, zavisno o vrsti likera.

Нема коментара:

Постави коментар