Translate

Претражи овај блог

10.11.11

Rakija od oraha - recept br.4


Rakija od Orasa - recept br.4

Potrebni sastojci:


6-8 nezrelih (zelenih) oraha (ubranih potkraj aprila),
2 zvezdice anisa, 
4 - 5 klinčića, 
1/4 štapića cimeta, 
50 g smeđeg (kandis) šećera,
0,8 L rakije, lozovče ili votke, 
malo destilirane ili prokuvane vode

Priprema:


Još mekane orahe temeljito operite, brisanjem osušite i svaki razrežite na četvrtine. Orahe zajedno s mirodijama i šećerom stavite u staklenu posudu ili bocu širokoga grla i prelijte rakijom. Dobro zatvorenu bocu ostavite 6 nedelja na sunčanom mestu. Za to vreme sadržaj postaje sve tamniji.
Bocu ne valja mućkati. Poslije 6 nedelja sadržaj boce profiltrirajte, zatim razredite destiliranom ili prokuvanom vodom u omjeru 1 :4 i ulijte u pripravljene boce. Ostavite da dozreva još 3 meseca.



Malo o Orahu:

Orah (genus Juglans) je biljka iz obitelji Juglandaceae. To je drvo visoko 10-40m, sa šiljastim listovima dugim 20-90cm.

Dvadeset jedna vrsta oraha proteže se od sjeverne umjerene klime Starog svijeta u području od jugoistočne Evrope do Japana, a u Novom svijetu od jugoistočne Kanade do Kalifornije na zapad i Argentine na jug.

Plodovi svih vrsta oraha su jestivi, ali orasi koji se obično kupuju u trgovinama potiču od perzijskog oraha, jedine vrste koja ima velik plod i tanku ljusku. Poljoprivredna vrsta koja je izabrana zbog tanke ljuske i izdržljivosti u umjerenoj klimi ponekad se naziva "karpatskim orahom". Orasi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuhani. Također su izvrstan izvor masnih kiselina omega-3, te se pokazalo da snižavaju holesterol.

Izvor - Wikipedia

Нема коментара:

Постави коментар