Translate

Претражи овај блог

6.11.11

Rakija od Drena


Rakija od Drena

Potrebni sastojci:
1 kg sveže ubranih, zrelih plodova drena,
2-2,5 L 38-42%-tne žitne rakije ili lozovače

Priprema:
Sveže i zrele plodove drena operite u hladnoj vodi, stavite u veliku bocu ili staklenu posudu i prelijte rakijom. Dobro zatvorenu bocu ili posudu stavite na svetlo i toplo mesto, i to 8-9 nedelja.
Profiltrirajte i probajte. Rakija u kojoj su odstajali plodovi drena poprimila je vrlo lepu crvenu boju. Ukus je kiselkast i gorkast. Ako vam se čini da je treba malo zasladiti, dodajte manju količinu kandis šećera rastopljenog u crnom vinu.

Plodove koji su stajali u rakiji možete upotrebiti za još jedno pripravljanje, ali u tom slučaju omer treba biti:
1 kg plodova i 1 L rakije.



Dren

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmereno sa Dren)


Za ostale upotrebe, pogledajte Dren (višeznačna odrednica).

Dren (Cornus mas) pripada porodici drenova i raste u južnoj Evropi i jugozapadnoj Aziji. Drugi narodni nazivi drena su: bila svibovina, drenak, drenić, drenka, drenovina, drenj, drijen, drijenak, drinika, drin, drinovina, drnjulić, žuti drenak, kuroslipnik, rumeni dren, tvrdi drijen, crveni drijenak. Plod drena se naziva i: drenka, drenjka, drenjula.

Opis
To je samonikli listopadni grm srednjeg ili velikog rasta, od 2 do preko 5 metara visine, sa gustom krošnjom koju čine tamno-braon grančice i zeleno lišće. Kora stabla je sivkasta do sivo-žuta, ispucala, grane rastu naspramno. Listovi su jajasti ili jajasto-eliptični, bez nazubljenja, zašiljeni, dugi 6-10cm, blago zakrivljeni i imaju karakteristične jake žile (po četiri sa obe strane lista).

Cveta pre listanja, od februara do aprila (u zavisnosti od godine), a u blagim zimama čak i u decembru. Cvetovi su žuti, u štitastim skupinama od 10-25 komada, pravilni su i četvoročlani.

Plod je koštunica, zvana drenjina ili drenjak, ovalnog oblika i crvene boje (kao mala šljiva), a unutar mesnatog omotača ima duguljastu košticu. Dok je nezreo, veoma je kiseo, a zreo je tek kad mu boja postane tamno-crvena i kad na dodir otpadne sa drveta. Tada je sadržaj šećera u plodu veliki i veoma je ukusan za jelo.

Plod se može jesti svež, a može se i sušiti (zbog spremanja čaja). Od njega se pravi ukusna marmelada, slatko, kompot ili sok, a u Srbiji iAlbaniji se od drena pravi i rakija. U Azerbejdžanu i Jermeniji se od njega dobija votka, dok se u Turskoj i Iranu jede sa solju preko leta, ili se od njega pravi hladan napitak (u Bosni takođe), koji se zove šerbe.

U Ukrajini se gaje hibridi čiji plod raste do 4cm dužine.

Cvet
Biljka se zbog svog cvetanja na kraju zime često koristi kao ukrasna biljka u vrtovima.


Drvo
Veoma je velike gustine i, za razliku od većine ostalih drvenastih biljaka, ne pluta na vodi. Zbog velike gustine je veoma čvrsto, te se od davnina koristi za izradu držalica za alatke, delova za mašine i sl. Još od Stare Grčke je poznato da se koristilo za izradu lukova, strela i kopalja, a u narodnoj pesmi o Marku Kraljeviću, Marko proverava svoju snagu cedeći rukom vodu iz "suve drenovine".

Lekovitost
Opore (tanini) i poliuronske (pektini) materije povoljno deluju na sluznicu creva, zbog cega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi spravljeni od zrelih drenjina daju kao lek za lečenje dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Sličnog je dejstva i kora. Prave se i slatko, kompot i džem.
[uredi]

Нема коментара:

Постави коментар