Translate

Претражи овај блог

20.11.11

Rakija od Orasa - recept br.1


Rakija od Orasa - recept br.1


Potrebni sastojci:

80-10 zelenih oraha (koji još nisu posve zreli)
0,8 L rakije (Lozovače ili žitne rakije)

Priprema:

 Uzmite orahe koji su još zeleni i koji još nemaju tvrdu ljusku. Razrežite ih na četvrtine ili još manje komade, stavite u bocu širokoga grla i do vrha zalijte rakijom. Preporučuje se koristiti uvek istu bocu ili boce jer na njima nastaje tamni rub koji je teško ili čak nemoguće oprati. Rakiju s orasima ostavite 5-7 nedelja u kući na toplom mestu.
Potom rakiju profiltrirajte, što će možda biti malo teže jer se u dnu oko oraha skupi mnogo sitnih čestica. zato je najbolje da čisti deo rakije pretočite pomoću creva i tako sprečite da se rakija zamuti.
Profiltrirana rakiju ulijte u drugu bocu i ostavite još nekoliko nedelja u podrumu da dozre. Rakija u kojoj su odležali orasi trpka je ukusa i bogate arome.





Obični orah - JUGLANS REGIA L.
Narodni nazivi: bijeli orah — laški oreh — ora — orah — orak — oreh — orih — orjev.



Opis biljke: orah se razvija kao stasito drvo do 25 m visine. Neparno perasti listovi u početku su nešto crvenkaste boje. Muški cvjetovi razvijaju se u pazuhu listova kao obješene rese dok se ženski cvjetovi razvijaju pojedinačno, ili u manjim skupinama, na novim izbojima.



Vrijeme cvatnje: orah cvate u svibnju prije no što se pojave listovi, a plodovi sazrijevaju u rujnu.

Stanište: orah potječe iz Male Azije i Dalekog istoka te se pojavljuje kao samonikao ili polusamonikao u šumama, a dosta se i uzgaja. Kako je orah vrlo osjetljiv na niske temperature, razvija se dobro na položajima gdje nema mrazova i u dubokoj zemlji, što je podloga na kojoj raste kamenitija, tim su plodovi manji, a sjemeni omotač deblji.



Ljekoviti dijelovi biljke: beru se:

a) listovi koji se beru u mjesecu lipnju, brzo se osuše kako bi i nakon sušenja zadržali zelenu boju i na taj način ostali djelotvorni;

b) nezreli plodovi sabiru se u lipnju i srpnju mjesecu za proizvodnju orahove rakije koja služi za jačanje želuca;

c) zreli plodovi imaju izrazito balzamičan miris i oštar, gorak i trpak okus. U suhom stanju miris se gubi.

Ljekovite i djelotvorne tvari: listovi oraha sadrže tanin, eterično ulje ugodna mirisa, gorke tvari, jedan alkaloid i drugo. Vanjsko usplođe ploda obiluje solima, nadalje sadrži masno ulje, tanin, jabučnu, citronsku i oksalnu kiselinu, hidrojuglon, peroksidazu i emulzin.

Ljekovito djelovanje: u službenoj su upotrebi listovi oraha (Folia Juglandis) i osušeno zeleno usplođe ploda (Cortex Juglandis fruetus, Cortex Juglandis regiae nucum). Čaj od listova oraha primjenjuje se kao sredstvo za čišćenje krvi. Izvana djeluje čaj od listova oraha za jačanje kao kupelj, oblozi ili za ispiranje kod skrofuloze, otečenih žlijezdi, rahitičnog oboljenja kostiju, kod gnojenja kostiju, oteklina kostiju, krvarenja zuba, očnog katara, oboljenja zubnog mesa i kod stanja opće slabosti. Vrlo dobri rezultati pokazuju se kod bubuljica, krasta na glavi, lišaja na bradi, mliječnih krastica (erusta lactea), gnojnih osipa te kod prekomjernog znojenja nogu i bijelog cvijeta.

Primjena u pučkoj medicini: zeleni ili osušeni listovi rado se primjenjuju u obliku čajnog oparka protiv šećerne bolesti i žutice.

Protiv tih bolesti uzima se 5 jedaćih žlica usitnjenih i osušenih listova koji se stavljaju na močenje kroz 24 sata u 1 litru bijelog vina. Nakon što je procijeđeno, pije se po 1 mala čašica vina ujutro na tašte i uveče prije spavanja. Bilinar Kunzle preporuča protiv bijelog cvijeta čaj pripremljen od cvjetova oraha i to 2 čajne žlice cvjetova za 1 šalicu čajnog oparka.

Čaj od svježih listova jača slabe živce. Svježi listovi polažu se na gnojne rane jer ublažuju upalu, a liječe i crveni vjetar.

Gnojne upale na prstima ruku i nogu kupaju se u čaju od orahovih listova. Za liječenje bolesti krajnika, vrata i ždrijela priprema se oparak od 1 litre vode i 100 g svježih listova te se time češće grglja. Isti se pripravak upotrebljava kao oblog preko očiju kod upaljenih ili inače osjetljivih očiju. Jaki čajni uvarak od orahovih listova upotrebljava se kao kupelj kod ozeblina.

Taj se čajni uvarak može primijeniti i kod ispadanja kose; njime se češće masira koža glave. Čajni uvarak nakapan na kožu djeluje protiv uboda insekata.

Ako se zeleno usplođe orahovih plodova slavi u pola litre vina i pola litre maslinova ulja, dobije se sredstvo za masiranje glave koje se može upotrijebiti čitavu godinu kod ispadanja kose i prhuti. Čaj od orahovog lišća preporuča se ženama u drugom stanju koje pate od začepljenosti.

Iz vode u kojoj se kuhalo zeleno usplođe orahovih plodova s jednakom količinom hrastove kore (br. 119), izdanaka smreke (br. 103) i plodova borovice (br. 75) pripremaju se oblozi kod iščašenja ili zgnječenja (kontuzije), no kod upotrebe tih obloga ne smiju postojati upale. Orahova rakija važi u pučkoj medicini kao univerzalno sredstvo za sve vrste želučanih teškoća.

Priprema orahove rakije iz zelenih plodova: zeleni se orasi uberu krajem lipnja ili najkasnije početkom srpnja, operu hladnom vodom, osuše, narežu na tanke ploške i stave u bocu. Tome se doda nešto đumbira, klinčaca ili cimeta i sve se prelije jakom rakijom. Za 1 litru rakije računa se 20 do 25 nezrelih oraha, te po 0,5 g đumbira i cimeta kao i 1 g klinčaca. Boca se dobro začepi i kroz mjesec dana ostavi na suncu ili u blizini peći. Zatim se boca otvori i doda 0,25 litre šećerne vode. Šećerna voda se priprema iz zasićene šećerne otopine koja se jednom prokuha i ohladi. Tek nakon toga smije se uliti u raniji pripravak. Sada se ponovo rakija ostavi dobro začepljena na suncu daljnjih 3 do 4 tjedna, nakon čega se konačno procijedi. Rakija je djelotvornija što dulje stoji.

Primjena u liječenju životinja: zeleno usplođe orahovog ploda daje se govedu i ovcama ili u krmi ili se daje izravno i to kod proljeva, rastvaranje mokraće, crijevnih nametnika, prazničke bolesti, nadama, probavnih teškoća i kolika. Skuhano zeleno usplođe orahovog ploda služi kao sredstvo za rane u obliku obloga kod svih vrsta čireva, bage i otečenih zglobova.

Primjena u kozmetici: najpoznatije i potpuno neškodljivo sredstvo za bojenje kose jest zeleno usplođe oraha. Jedna šaka zelenog usplođa dobro se skuha, uvarak se filtrira, doda se komad stipse veličine oraha i ponovo se prokuha.

Tom se tekućinom temeljito pere kosa. Neupotrebljena tekućina stavi se u bocu i čuva na hladnom mjestu do slijedeće upotrebe.

Iz povijesti oraha: orah potječe iz Azije odakle je preko Grčke udomaćen u srednjoj Evropi. U sojenicama kamenog doba našlo se u Italiji i Francuskoj spremište za orahe i orahove ljuske.

Najstarije zabilješke o orahu potječu od Dioskurida koji mu daje naziv "kraljevski orah". Kozmetička primjena oraha, tj. bojenje u tamno ženske kose bilo je poznato već u staroj Grčkoj. Poznati tiranin Dioniz iz Sirakuze (oko 400. god. p. n. e.) bio je toliko nepovjerljiv da se ni od vlastite kćeri nije dao brijati britvom, jer se britve bojao kao oružja za ubojstvo, pa mu je ljubimica kćerka morala spaljivati bradu užarenim ljuskama oraha. Orah se već u starom vijeku dosta upotrebljavao u pučkoj medicini kao sveto drvo Jupitra (Jovis glans).

Нема коментара:

Постави коментар