Voće
Dobro je svako voće koje sadržava dovoljno visok procenat šećera i dovoljno voćne kiseline. Receptima u
ovom blogu nije obuhvaćeno svo voće od kojeg se mogu pripremati rakije i likeri, ima još mnogo vrsta i sorata, a takođe i divljeg voća, koje samo čeka da bude iskorišćeno za pripremanje ukusnih rakija i likera,
Bilje
Ovde se misli na veliki izbor raznog bilja koje se koristi u kuhinji kao začin ili za spravljanje čajeva, ali i na bilje koje raste divlje u prirodi, od kojega mnoge vrste tek treba otkriti za pripravljanje likera.
Ušće i iglice
Ovde se podrazumeva domaće crnogorično drveće i lišće nekih belogoricnih stabala jer se od njihovih svežih izdanaka mogu pripraviti vrlo ukusni likeri i rakije. Međutim, ovde je potreban oprez. Treba upotrebljavati samo lišće i iglice onih biljaka za koje ste sigurni da nije otrovno!
Pupoljci
Na primer, za liker od topole.
Češeri
Od crnogoričnog drveća u ranoj fazi.
Korenje
U pravilu se upotrebljava za spravljanje gorkih likera.
Semenke
Različite vrste semenki često se koriste kao aromatični dodaci za pojacavanje ukusa, same ili u kombinaciji
sa drugim sličnim dodacima.
Cvetovi
Na primer crne bazge, maslačka, bijeloga gloga. Korisne su samo latice, tako da skupljanje traži dosta tru-
da. Cveće treba skupljati kad nema kiše jer ono tada razvija potpunu aromu. To uostalom važi i za većinu plodova voća, a napose za jagode i maline.
Izbor biljnih vrsta i njihovih delova koji se mogu upotrebljavati za pripravljanje rakija i likera vrlo je velik.
Posebno upozorenje:
Pri upotrebi bilja, lišća i iglica, pupoljaka, korena, a naročito cvetova budite vrlo oprezni i upotrebljavajte samo one vrste za koje se tačno zna da ne sadrže nikakve štetne materije!
Нема коментара:
Постави коментар