Translate

Претражи овај блог

6.11.11

Rakija od belog gloga

Rakija od belog gloga

Potrebni sastojci:


300 g sveže ubranih plodova (bobica) beloga gloga,
1 limun (koru oprati i osušiti),
1 osušena mauna (štangica) vanilije i
voćna rakija (od jedne vrste voća)

Priprema:


Sveže plodove dobro operite i ocedite, a zatim prerežite i izvadite koštice. Očišćene plodove stavite u bocu širokoga grla, dodajte naribanu limunovu koricu i maunu vanilije izrezanu na komadiće. Bocu do vrha napunite
voćnom rakijom i dobro zatvorite.

Tako pripravljenu rakiju ostavite 4 nedelje na svetlom i sunčanom mestu. Sadržaj boce povremeno promućkajte. Nakon 4 nedelje smesu iz boce procedite kroz cedilo obloženo s dva do tri sloja čiste gaze. 

Kroz gazu prognječite i plodove. Proceđenu rakiju ostavite još 2 meseca.



Malo o glogu:

Čajevi i napci od gloga povećavaju sngu srčanog mišića, smiruju lupanje srca, ublažavaju simptome angine pektoris i poremećaj srčanog ritma, a preporučuju se i u slučaju ateroskleroze. Prvi zapisi o lekovitosti glogovog cveta potiču s početka 14 veka, ali tek nekoliko stotina kasnije  istražen je sastav ove biljke i otkriveno njeno blagotvorno dejstvo na srce. Glog raste uz puteve, rubove šuma i livada, a karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima.
Ja lično imam u svom dvorištu glog, i mogu Vam reći da berem cvetove, sušim ih u hladu, pakujem u boce (staklene). Beru se cvetovi i cvetni vrškovi sa listovima.

Lekovitost gloga

Prvenstveno je lekovit za srčane tegobe, povećava snagu srčanog mišića, što je naročito važno za starije osobe, smiruje lupanje srca, ublažava simptome angine pektoris i poremećaje srčanog ritma. Preporučuje se u slučaju ateroskleroze, klimakteričnih tegoba, osećaja teskobe i srčanog nemira. Pre upotrebe bilo kakvih preparata od gloga treba se posavetovati sa stručnom osobom.

Čaj od cvetova i listova gloga


Kašičicu suvih i isitnjenih listova i cvetova gloga preliti sa 2,5 dl vrele vode i procediti posle 15 min. Piti 2-3 šoljice čaja tokom dana polako gutljaj po gutljaj.

Lekovite kapi


Dvadeset grama suvih isitnjenih cvetova i listova preliti sa 200 ml 70% alkohola. Povremeno promešati, a nakon tri nedelje, tečnost ocediti i profiltrirati. Piti dva puta dnevno po 20 kapi u malo vode.

Bogatstvo gloginja


Gloginje su okruglasti plodovi gloga, lepe crvene boje.Ukus im je prilično gorak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon čega postaju mekši i ukusniji. Sakupljanje ovih lekovitih bobica dobar je razlog u prirodi po ciči zimi. Gloginje sadrže C vitamin, provitamin A, limunsku i vinsku kiselinu, šećere i mnogo pektina, zbog čega su pogodni za spravljenje pekmeza, marmelada i đemova.

Нема коментара:

Постави коментар