Translate

Претражи овај блог

4.11.11

Rakija od suvih šljiva


Rakija od suvih šljiva

Potrebni sastojci:

250 g suvih šljiva (koštice očistiti),
kore od 1 limuna i 2 naranče,
0,8L votke, 
1 šaka lišća metvice,
1 prutić cimeta

Priprema:
Sve sastojke izrežite na manje komade i stavite u votku. Bocu s smesom dobro zatvorite. Boca treba 6-8 nedelja stajati na sunčanom mestu, a njen sadržaj treba povremeno promućkati.
Poslije najkasnije 8 nedelja sadržaj se mora profiltrirati i vratiti u bocu. Poslije još 2 nedelje stajanja votku još jednom profiltrirajte. Nakon toga može se konzumirati. Ipak, ako se u boci napunjenoj do vrha i dobro zatvorenoj ostavi stajati još godinu dana, ukus rakije će biti još bolji.






Šljiva (Prunus domestica L.) je višegodišnja drvenasta biljka iz porodice Rosaceae, te naziv za plod tog drveta.

Upotreba 
Plodovi šljive su slatki i ukusni, mogu se jesti svježi ili se koriste za proizvodnju sokova, džemova i pekmeza. Šljivov sok se možefermentirati u alkohol, čime se proizvodi poznato alkoholno piće šljivovica. Sušene šljive se također upotrebljavaju u ishrani, naročito u pripremi kompota, kolača i slično.

Šljiva, jestivi dijelovi
Hranjiva vrijednost po 100g
Energija192 kJ
Ugljikohidrati11.4 g
Šećeri9.9 g
Masnoće0.28 g
Bjelančevine0.70 g
Vitamin A345 IU
Vitamin C9.5 mg (16%)
Fosfor16 mg (2%)
Kalijum157 mg (3%)
1 plod oko 66 g
1 šolja, izrezanih 165 g
Procenti su relativni u odnosu na američke preporuke za dnevne potrebe odraslih osoba.
Izvor: USDA baza podataka za namirnice
Izvor - Wikipedia

Нема коментара:

Постави коментар