Translate

Претражи овај блог

28.11.11

Alkohol u ​​koji se potapa voće ili bilje



Alkohol u ​​koji se potapa voće ili bilje

Što se tiče kvaliteta alkohola za pripravljanje rakija i likera, smatra se da su najbolje žitne rakije ili rakija Lozovača (loza). U svakom slučaju, alkohol mora biti dobrog kvaliteta jer se od lošega alkohola sigurno ne može napraviti prvorazredan liker. Takođe se preporučuje 96%-tna vinska žesta, tj alkohol dobijen destilacijom vina jer se iz voća najbolje iscrpe vredni sastojci i arome. Najčešće se uzima rakija od žitarica sa 37,5-42 vol% alkohola.

Rakije od žitarica ili Lozovača posve su neutralna ukusa, stoga neće proprimeniti niti ukus potopljenog voća ili bilja.
Ako je aroma gotovog likera ili rakije suviše jaka, dodaje se određena količina rakije od žitarica ili Lozovače. Ako se koriste druge vrste rakija, njihov ukus treba biti usklađen s ukusom voća. Ipak je šteta ako se trešnje potapaju u rakiju trešnjevača ili Viljamovke u rakiju kruškovaču. Ako nemate rakiju od žitarica, uzmite kvalitetniju Lozovaču ili čistu voćnu rakiju jer su relativno slaba ukusa, prilično neutralne.

Za voće nežne arome preporučuju se vinjak ili konjak jer su blaga i zaokružen ukusa. Na primer, vinjak se preporučuje za šumske jagode i maline.

U nekim slučajevima trebaće dodati tek malu količinu ruma ili vinjaka kako bi se lijepo zaokružio ukus. Ako se upotrebi 96%-tna vinska žesta, posve je razumljivo da se gotova rakija ili liker moraju razrediti. Za to je najbolja destilovana voda; ako se doliva obična voda, pripravljena rakija ili liker mogli bi se zamutiti ili bi
mogao nastati talog. Dugogodišnje iskustvo pokazuje da se zbog razrjeđivanja vodom ukus rakije i likera ipak
donekle menja, tj više nije zaokružen, harmoničan kao kod upotrebe rakije od žitarica. Međutim, 96%-tna vinska žesta je dobra za pripravljanje likera od voćnih sokova ili kad treba pripraviti veću količinu pića.

Нема коментара:

Постави коментар