Translate

Претражи овај блог

12.11.11

Rakija od Orasa - recept br.2


Rakija od Orasa - recept br.2

Potrebni sastojci:


8-10 nezrelih (zelenih) oraha,
0,8 L rakije lozovče ili žitne rakije (38-42%-tne),
malo kima,
zvezdica anisa, 
klinčića, đumbira,
50 g kandis ili smeđeg šećera

Priprema:


Uzmite orahe koji su još zeleni i koji još nemaju tvrdu ljusku. Razrežite ih na četvrtine ili još manje komade,
stavite u bocu širokoga grla, dodajte sve navedene mirodije i do vrha zalijte rakijom. Preporučuje se koristiti  uvijek istu bocu ili boce jer na njima nastaje tamni rub koji je teško ili čak nemoguće oprati. Rakiju ostavite stajati na toplom mjestu 5-7 nedelja. Zatim rakiju filtrirajte i dodajte još 10 dag smeđeg ili kandis šećera rastopljenog u malo vruće vode i to dok je otopina šećer još topla. Sve dobro promešajte, ulijte u boce i ostavite još nekoliko nedelja u tamnom podrumu.


Malo o Orasima:


Orasi su odlična namirnica kojom u obrok možemo dodati hranljive sastojke, zanimljiv ukus i hrskavost. Dostupni su nam tokom čitave godine, a najznačajniji su zbog čuvenog sastojka omega-3.

Drvo na kome rastu orasi odlikuje se lepotom i velikom razgranatom krošnjom. Plod oraha sastoji se od dve polovine koje nalikuju apstraktnom leptiru. Meso oraha je svetlobež boje, a okružuje ga tanka braon kožica. Orahova ljuska je tamnije braon boje i veoma je tvrda.

Zdravstvene koristi
Orah je odličan izvor omege-3. Zato pomaže u zaštiti kardiovaskularnog sistema, u poboljšavanju kognitivnih funkcija, a ima i antiinflamatorno dejstvo kod astme, artritisa, psorijaze i dr.

Poreklo

U svetu ima mnogo vrsta orahovog drveta, a najpoznatije vrste su engleski, crni i beli orah.

Za ovo drvo se zna nekoliko hiljada godina, a brojne različite vrste imaju i različito poreklo. Današnji engleski orah poreklom je zapravo iz Indije i iz regije oko Kaspijskog mora. Negde u 4. veku nove ere zaslugom drevnih Rimljana uzgoj ove biljke proširen je na evropsko područje. Orah je korišćen za ishranu, kao lek, a služio je kao sklonište i za proizvodnju ulja za lampe.

Crni orah i beli orah rastu u Severnoj Americi u dolini reke Misisipi i u Apalačijskoj oblasti. Ova biljka je odigrala značajnu ulogu u životu američkih starosedelaca - Indijanaca.

Danas, vodeću ulogu u uzgoju i prodaji oraha imaju Sjedinjene Američke Države, Turska, Kina, Iran, Francuska i Rumunija.

Kako odabrati i čuvati orahe
Kada želite da sačuvate neočišćene orahe, birajte one veće težine. Njihove ljuske su deblje i čvršće i samim tim je veća sigurnost da se unutrašnji plod očuva. Tako ih možete ostaviti u frižider ili u zamrzivač, i ako su dobro spakovani, mogu se održati od šest meseci do godinu dana. Orasi su lako kvarljiva biljka, zato ih treba s posebnom pažnjom pakovati. I očišćene orahe možete čuvati u frižideru, i oni mogu biti sveži do 6 meseci, sve dok ih držite na suvom, hladnom i mračnom mestu.

Nekoliko brzih ideja za serviranje

  • Pomešajte sitno iseckane orahe sa običnim jogurtom i javorovim sirupom.


  • Dodajte orahe u jelo od barenog povrća.


  • Orasi su odlični u raznim vrstama kolača, kao deo testa, ili kao dodatak prelivu za palačinke.


  • Dodajte iseckane orahe u salate.

Нема коментара:

Постави коментар