Rakija od Malina
1 L zrelih, svježih plodova maline (bez crva),
1,5 L žitne rakije ili lozovače (38-42%-tne), ili 1/8 L konjaka ili vinjaka
Priprema:
Prednost imaju maline koje rastu u prirodi jer su im ukus i aroma intenzivniji. Ako su prašni, plodove operite u hladnoj vodi i ocedite. Stavite u veću bocu ili neku drugu staklenu posudu koja se dobro zatvara, prelijte rakijom u omeru 1 L malina i 1 ,5 L rakije.
Maline u rakiji ostavite 4-5 nedelja na toplom, svetlom mestu. Rakija postupno poprima lepu svetlocrvenu boju. Poslije najduže 5 nedelja odlijte tečnost od već neuglednih, bledih malina i profiltrirajte.
Ako su plodovi bili posve zreli, rakiji nije potrebno popravljati ukus. Ostavite je više nedelja u tamnom podrumu da u potpunosti dozrije.
Još bolji i puniji ukus dobit ćete ako umesto rakijom maline zalijete lozovačom ili ako rakiju pomešate s konjakom ili vinjakom: 1/8 L konjaka ili vinjaka do 2 litre dopunite rakijom.
Malo o Malini:
Malina (lat. - Rubus idaeus) je biljka porodice Rosaceae. Poznata je od davnina kao ljekovita biljka.
Malina (lat. - Rubus idaeus) je biljka porodice Rosaceae. Poznata je od davnina kao ljekovita biljka.
Karakteristike
Malina je žbun koji naraste do 200 cm. Cvjeta od maja do augusta. Plodovi su joj crveni, rjeđe bijeli i sočni, slični kupini i jagodi. Rasprostranjena je u cijeloj Evropi, do 2000 m nadmorske visine. Raste po polusunčanim mjestima, rubovima šuma, gdje je veća vlažnost vazduha, ali ne podnosi vlažna i močvarna zemljišta. Razmnožava se slično jagodi, putem vriježa i korjenja. Plod je crven i sočan, nalik kupini, ima upodan miris i sladak okus. Listovi, također, ugodno mirišu.
Ljekoviti su listovi i plodovi u vrijeme dozrijevanja. Listovi se suše u hladu na prozračnom mjestu.
Hemijski sastav
|
Нема коментара:
Постави коментар