Rakija od Smokava
oko 1/2 kg svežih smokava
1 L žitne rakije ili lozovače
Priprema:
U posudu sa širokim grlom stavite oko 1/2 kg svežih smokava i ulijte 1 L žitne rakije ili lozovače. Ostavite stajati na sobnoj temperaturi najmanje 5 nedelja. Nakon dozrevanja izvade se smokve iz rakije, a rakija se po potrebi profiltrira kroz čistu krpu u čistu bocu.
Smokve iz rakije mogu se upotrebiti kao dodatak drugom jelu. Rakija poprimi finu aromu i može već prema ukusu razrediti na manju jačinu.
Smokva (lat. Ficus carica) je listopadni grm ili malo drvo porijeklom iz jugozapadne Azije i istočnog Mediterana, koje se uzgaja na široko rasprostranjenim područjima zbog svog jestivog ploda.
Plod smokve je mesnat, sladak, oblika kruške. Može biti žućkaste ili purpurne boje. Jede se svježe, konzervirano ili sušeno.
Za razliku od ostalih vrsta iz porodice Ficus, jedino se smokva kultivira za proizvodnju voća. Proračunato je da se godišnje proizvede 1 milion metričkih tona smokve. Vodeće zemlje proizvođači su:
Turska proizvodi četvrtinu ukupne svjetske produkcije smokve. Ostale zemlje koje su značajniji prozvođači su: Španija, Sirija, SAD i Tunis.
Izvor - Wikipedia
Нема коментара:
Постави коментар