Translate

Претражи овај блог

3.11.11

Liker s crnom ribizlom i vanilijom

Liker s crnom ribizlom i vanilijom


Potrebni sastojci:

1 kg crnih ribizli 1 L lozovače ili komovice
1 cela mahuna vanilije 
1 komadić dumbira
200 g šećera (najbolje kandisa ili smeđeg šećera)


Priprema:

Plodove crne ribizle proberite, operite, ocedite i složite u bocu širokoga grla, dodajte usitnjene začine, šećer i zalijte rakijom. Bocu pažljivo zatvorite i ostavite dve nedelje na tamnom mestu. Smesu profiltrirajte i sok ulijte u boce, pustite liker da dozrije i poprimi punu aromu, i to na hladnom i tamnom mestu.

Crna ribizla je vrlo bogata vitaminom C, a sadrži i mnogo magnezija, kalcija, fosfora, željeza, cinka, mangana i joda. Preporučuje se osobama koje se osećaju iscrpljenima. Osim svežih plodova za pripravljanje ovog likera mogu se uzeti i sušene bobice koje također likeru daju jaku aromu. Plodovi crnog ribiza mogu se brati od sredine jula do kraja septembra. Liker će biti jačeg okusa ako pripravku u boci dodate šaku osušenog lišća crnog ribiza kojeg možete naći u biljnoj apoteci.




Ribizla


Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije


Ribizla je vrsta bibičastog voća. Ima plod u obliku grozda, raste na velikom grmu glatkih grana. Bobice na grozdu velike su kao zrnograška. Prema boji plodova razlikuju se bele, crvene i crne sorte ribiza. Bele i crvene sorte imaju kiselkasto sladak, osvežavajući ukus, a crna ribizla je gorkog ukusa. Može biti samonikli (divlji) ili kultivisan.

Ribizla je bogata vitaminom C, pomaže u lečenju raznih infekcija, bubrežnih tegoba, pospešuje rad creva i podstiče izkučivanje štetnih materija iz krvi. Uspeva na mestima koja su izložena suncu i dobroj ventilaciji, ali neophodna joj je i vlaga. Dostiže visinu od jednog do dva metra, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i položaja staništa.

Upotreba u ishrani


Ribizla se može poslužiti kao desert. Crna ribizla poslužuje se posuta šećerom. Od ribizle se pravi marmelada, džem, žele, sirup ili vrlo traženi voćni sokovi, i to od crne i crvene ribizle. Ribizla se koristi u poslastičarstvu i u kulinarstvu kao dodatak voćnim salatama.


Poznato je i vino od ribizle.

Нема коментара:

Постави коментар