Translate

Претражи овај блог

9.11.11

Rakija od kruške Vilijamovke

Rakija od kruške Vilijamovke 



Recept je drukčiji od većine ostalih u ovoj knjizi, jer voće ne stavljamo u alkohol ili rakiju kad su plodovi već zreli. Kruška, u ovom slučaju Viljamovka, raste i dozreva u boci u kojoj će poslije stajati u rakiji. U proleće nabavite trbušaste prozirne boce sa širim, ali kratkim grlom. Mogu biti okrugle, a još su bolje boce četvorougaonog preeka jer ih je lakše pričvrstiti na grane kruške Vilijamovke.
Za pričvršćivanje je praktična savitljiva žica s plastičnom izolacijom jer bolje drži bocu i malo korodira. Boce se mogu pričvrstiti i gumenim trakama, uzicama ili mrežama. Materijal za pričvršćivanje mora biti otporan na vremenske prilike i ultraljubičasto zračenje jer 3 -4 meseca mora izdržati težinu boce. Ljepljive trake nisu dobre jer ne izdrže tako dugo. Pri pričvršćivanju boce na granu treba biti pažljiv.

Izbor plodova


Poslije cvetanja i oplodnje cvetova može se videti postupan rast malih krušaka. Ako se promatra njihov razvoj, lako se zameti da neke kruškice napreduju i razvijaju se bolje od ostalih. Već 14 dana nakon što kruška ocvate može se videti koji plodovi dobro napreduju. Medu njima treba izabrati one koji će rasti i dozrevati u boci. Kruškice treba ostaviti da rastu slobodno samo dok narastu do veličine koja se može provući kroz grlo boce. Pri tome treba biti vrlo pažljiv jer o izboru ploda i načinu provlačenja kroz grlo zavisi uspeh ili pak neuspeh postupka.

Priprema


Pričvršćivanje boca


Stablo na koje pričvršćujemo boce ne bi trebalo biti suviše visoko. Dobro je ako se boce mogu obesiti na razapetu žicu, primerenu konstrukciju od letava i slično, tako da se što manje opterećuju grane. Pri tome nikako ne bi valjalo zaboraviti da boce tekom 3-4 meseca moraju izdržati i po koje olujno nevreme te da će zajedno s kruškama u njima biti ljuljane na sve strane. Zatim, grlo boce mora biti okrenuto malo prema dole kako u bocu ne bi ulazila kiša, odnosno da može istecati vlaga koja se zbog razlika u temperaturi skuplja u boci. Kad je boca dobro pričvršćena, grančicu s malom kruškom treba pažljivo i što dublje ugurati u bocu. Ako na istoj grančici ima još plodova, prethodno ih otkinite kako ne bi smetali razvoju ploda koji ćete ugurati u bocu. Grančicu na kojoj je kruška u boci treba uzicom privezati uz grlo boce, a lišće na grančici koje bi bilo u grlu boce ili u boci treba otkinuti. Od tog trenutka treba stalno nadzirati rast kruške u boci, a napose izbeći da kruška uraste u grlo boce. Ako bi se to dogodilo, takva boca postaje neuporabiva i treba ju skinuti sa stabla.

Branje zrelih plodova i pripravljanje rakije


U avgustu ili septembru, kad su kruške gotovo zrele, bocu zajedno s kruškom pažljivo skidamo sa stabla. Pritom peteljka mora ostati na kruški. Plodovi moraju biti zreli, ali još uvijek donekle tvrdi i zeleni. Nezreli plodovi poslije se u rakiji drže duže i bolje, ali neće dati punu, željenu aromu. Poslije berbe bocu u kojoj je kruška treba dobro oprati izvana i iznutra, a pritom paziti da kruška ne bude nagnječena. Praktična je uža četka za pranje boca. Kad je boca oceđena i prosušena, do vrha se puni čistom žitnom rakijom (ili lozovačom) koja sadrži 38-42%-tnog alkohola i zatim dobro zatvori, po mogućnosti i voskom. Pripravljene na taj način, boce se spremaju u podrum gdje je tamno i ostaju najmanje godinu dana.
Rakija u boci postupno poprima lepu smeđežutu boju. Kruška u boci potamni i postane smeđa. Ako želite
da ostane zelena, treba je poslije pranja boce malo promućkati u kiselini, npr.u askorbinskoj kiselini koja će konzervirati njenu ljusku. Umjesto žitne rakije (ili lozovače) koja je jeftinija, u bocu s kruškom može se uliti rakija Viljamovka koja stajanjem s kruškom poprima još bolji i puniji ukus.



Malo o Vilijamovki:

Viljamovka

Kasna letnja sorta, sazreva oko 25 avgusta. Savremenom tehnologijom skladištenja njena potrošnja se može produžiti i do 5 meseci, čime se izbegavaju teškoće u plasmanu, jer u vreme njenog dozrevanja ima jaku konkurenciju na tržištu u drugom kvalitetnom voću i stonom grožđu. Zato se berba obavlja pri tvrdoći mesa od 7 do 9 kg/cm2. Plodovi se čuvaju u CA hladnjačama sa O2 2-3% i CO2 5% 4-5 meseci. Ponekad se u skladištu mogu javiti posmeđivanje pokožice i posmeđivanje semenjače. Plod je srednje krupan do krupan (150-250 g). Meso ploda je sočno, potpuno topivo, slatkonakiselog skladnog i punog ukusa sa specifičnom, prilično jako izraženom aromom. Odličnog je ukusa. Sensation (Senšejn viljamovka) Dobijena mutacijom pupoljka max red bartlet. Zri tri dana kasnije od viljamovke. Osnovna boja ploda je prekrivena na celoj površini svetlokarmin crvenom bojom pokožice ploda. Takođe javlja se remutacija boje.

Нема коментара:

Постави коментар