Translate

Претражи овај блог

24.11.11

Rakija od Trešanja.

Rakija od Trešanja.

Potrebni sastojci:

oko 1 L rakije Lozovače i li žitne rakije
oko 1 kg trešanja, 
oko 50 g smeđeg ili kandis šećera 
oko 2 dcl crnog vina

Priprema:

Potrebno je odabrati zdrave, ne prezrele ali i ne suviše mekane trešnje. Plodovima treba odstraniti peteljke.
Trešnje se operu i zatim na kratko urone u vruću vodu. Ocede se, osuše i zatim slože u staklenu posudu širokog grla obima od oko 2,5 L (najbolje posuda tj boca od kiselih krastavaca).

U posudu je poželjno dodati nekoliko zdrobljenih koštica trešanja. trešnje u posudi se preliju s oko 1 L rakije lozovače ili žitne rakije. Bocu zatvorimo i držimo zatvorenu na toplom i svetlom mestu oko 5-8 nedelja.
Nakon toga rakija se odlije iz posude ili profiltrira, ulije u čistu posudu (boce) i ostavi još nekoliko nedelja da dozrije. Po dozrijevanju, rakiji se doda oko 2 dcl crnog vina u kojem se prethodno otopi ne više od 50 g smeđeg ili kandis šećera (šećer se otopi u vrućem vinu). Kad se vino ohladi, ulije se u pripremljenu rakiju kako bi dobila što skladniji ukus i miris.




Trešnja (latPrunus avium) je listopadna vrsta drveća iz porodice Rosaceae.

Rasprostranjenost [uredi]

Areal trešnje je cijela Europa i zapadna Azija.

Izgled [uredi]

Stablo trešnje naraste do 20 m, prsnog promjera do 70 cm. Kora je sivo-crvenkaste boje, sjajna, glatka, ljušti se u obliku koncentričnih krugova. Pri dnu debla stvara se tamni lub, koji se uzdužno raspucava. Izbojci su s jedne strane sivkasti, dok su s druge strane smeđkasti.Pupovi su jajoliko čunjasti, na vrhu ušiljeni, obavijeni većim brojem smeđkastih ljuskica, čiji su rubovi sivkasti. Smješteni su naizmjenično i često nagomilani.
Listovi su eliptični do obrnuto jajoliki, na vrhu ušiljeni, a na bazi suženi, rubovi su napiljeni. Listovi su dugi do 12 cm, s donje strane posuti rijetkim bijelim dlačicama. Na prijelazu od plojke do peteljke lista vide se dvije crvenkaste žlijezde. Prije otpadanja listovi pocrvene. cvjetovirastu prije listanja, na prošlogodišnjim izbojcima. Bijele su boje, rastu gusto nagomilani, vise na dugim stapkam, a cvat je u obliku gronje.Plod je trešnja, jestiva tamnocrvena koštunica s debelim, mesnatim i sočnim usplođem.

Нема коментара:

Постави коментар