Translate

Претражи овај блог

28.11.11

Jačina rakije - likera

Jačina rakije - likera

Kod rakije i likera nije toliko važna jačina; važniji su kvaliteta i harmonija ukusa. Zato je sasvim dovoljan sadržaj alkohola od 30 do 40%. Uz takvu jakost zagarantovana je trajnost rakije ili likera, koji će zatvoreni u bocama moći dugo čekati vreme potrošnje. Tačan sadržaj alkohola može se odrediti samo hemijskom analizom jer niti količina tečnosti kojom se rakija ili liker razrjeđuju nije tačno određena. To je zato jer se obično ne meri koliko je voće ili bilje upilo alkohola, ili koliko je alkohola ostalo posle stajanja s voćem.

Tačan sadržaj alkohola u gotovom piću važan je samo ako je ono namijenjeno prodaji jer propisi dozvoljavaju odstupanje do najviše 0,3% od sadržaja alkohola koji je naznačen na nalepnici.
Što se stavlja u alkohol? Osim "klasičnih "likera, za čije spravljanje se koriste jaja, čokolada ili čak pivo, vrlo fine rakije i likere možete i sami pripremiti.

Нема коментара:

Постави коментар