Translate

Претражи овај блог

28.11.11

Pripravljanje rakija s dodacima i likera postupkom potapanja (maceracije)

Pripravljanje rakija s dodacima i likera postupkom potapanja (maceracije)

Za pripravljanje rakija sa dodacima (Travarice i druge) i likera potapanjem potreban je pribor kakav se može naći u svakom domaćinstvu, a naveden je u daljem tekstu.

Posebno upozorenje:

Ne smeju se upotrebljavati posude od drugih metala osim nerđajućeg čelika (rostf raj, inok), oštećeno emajlirano posuđe, a niti keramičke posude jer će takve posude u dodiru s voćnim kiselinama i alkoholom dati piću metalan ukus ili, u dužem dodiru, ružnu boju ili će doći do otapanja otrovnih jedinjenja, koji u krajnjem slučaju mogu izazvati čak i smrt. Posude, dakle, moraju biti od stakla ili vatrostalnog stakla, emajla (emajl ne sme bii oštećen), od nerđajućeg čelika ili plastičnog materijala kao što je primer PET (polietilen tereftalat), koji je otporan na gotovo sve uticaje.

Uglavnom je potreban sledeći pribor:

a. Kuhinjsku vagu za odvagu sirovina
b. Plastično cediljku (sito)

U njemu se voće ili bilje pere i poslije ponovo suši. Najbolje je upotrebiti jedno veće cediljku za pretresanje
kakvo se koristi za uobičajeno pranje raznih vrsta salata i kuvanih proizvoda (Pasulj itd). Može poslužiti i obično plastično cjedilo

c. Boce širokoga grla ili velike staklenke

Treba uzeti takve koje se mogu dobro zatvoriti. Njihov broj i veličina zavisi o količini voćne rakije ili likera. Još je dan važan preduslov: Boce ili staklenke moraju biti posve čiste i bez ikakvoga mirisa, u protivnom će to loše uticati na ukus pripravljenog pića.
Otvori, odnosno grla boca ili tegli moraju biti dovoljno veliki da se u njih može stavljati i iz njih vaditi voće. Staklene posude imaju prednost jer omo optimalno kontrolu količine voća ili bilja u alkoholu.

d. Plastično crevo

Crevo treba biti dugo barem 1,5 m 1 unutrašnjeg prečnika 1 cm. Po mogućnosti potrebno je imati više creva. Creva služe za odtakanje čiste gotove rakije / likera, što znatno olakšava filtriranje. Crevom se može pretakati tečnost samo ako je iznad prihvatne posude. Kao kad se vadi vino iz bačve! Odtakati treba samo čistu i bistru tečnost! Mutan ostatak rakije ili likera posle se posebno profiltrira.

e. Filter za filtriranje pića

Uloške filtera treba češće menjati jer se brzo začepe. Postoje filteri različitih finoća. Za taj postupak treba nam najgrublji. Za manje količine pića posve će dobar biti i filter za kafu.

f. Levak
Najbolji je od plastike.

g. Boce za čuvanje

Najbolje pripremiti boce u kojima je već bio alkohol ili rakija za pripravljanje, odnosno prelivanje voća ili bilja. U većini recepata ne povećava se ukupna količina tečnosti, tako da bi te boce trebale biti dovoljne.

h. Flomaster i samolepljive etikete (nalepnice)

Za označavanje flaša i njihova sadrzaja.

i.  Lepe boce

U bocama možete prijateljima darovati liker ili rakiju koje ste sami pripravili.

Нема коментара:

Постави коментар