Liker od Ananasa
Potrebni sastojci:
1/4 ploda ananasa
1/2 L čistog alkohola (96 %)
1/2 L vode
100 g šećera
Priprema:
Plod ananasa mora biti posve zreo jer samo takav ima svoju tipičnu jaku aromu, Ananas pažljivo položite na
komad čiste gaze i oblikujte vrećicu. U bocu širokoga grla ulijte alkohol (čisti alkohol kupite u apoteci). Gazu s ananasom obesite u bocu (zato grlo mora biti široko), ali da ne dodiruje površinu alkohola. Plod ananasa mora biti iznad alkohola, jer će samo na taj način liker biti bistar.
Bocu začepite i ostavite dve nedelje na tamnijem mestu. Poslije dve nedelje ananas izvadite. U alkohol u boci ulijte šećerni sirup. Šećerni sirup pripravite od predviđene ili manje količine šećera, tako da ga kuvate 20-ak minuta u vodi. Ko ličina sirupa dodanog alkoholu treba biti ista kao i količina alkohola u boci.
Praksa je pokazala da bocu s alkoholom i sirupom treba ostaviti stajati još nekoliko dana. Ne mućkati! Poslije
toga ananasov liker pažljivo odlijte u čistu bocu da ostane bistar.
Gotov liker egzotična je ukusa.
Ananas (lat. Ananas comosus) je biljka iz porodice Bromeliaceae. Porijeklom je iz Amerike, ali se danas uzgaja širom svijeta kao voće, uglavnom u tropskim krajevima. Daje krupne, mesnate plodove, koje se koriste svježi ili se konzerviraju. Riječ ananas potječe iz gvarani jezika (naná) što znači isto.
Karakteristike
Ananas je snažna, izdržljiva biljka. Raste u zemlji, za razliku od mnogih drugih vrsta iz porodice Bromeliaceae koje rastu epifitski. Naraste 1-1,5 m visoka, sa velikim 30-100 cm dugim listovima, koji okružuju debelo stablo.
Hemijski sastav
|
Historija
Ananas je kultiviran još u pretkolumbovo vrijeme i bio raširen širom Južne i Srednje Amerike. Koristio se kao lijek, u ishrani i proizvodnji vina. U Stari Svijet ga je donio Kristofor Kolumbo1493. sa svog drugog putovanja. Riječ ananas prvi put je upotrijebio André Thevenet 1555. godine[1]
Uzgoj
Jugoistočna Azija dominira u svjetskoj proizvodnji: u 2001. Tajland je proizveo 1,979 miliona tona, i Filipini su proizveli 1,618 miliona tona, dok je Brazil proizveo 1,43 miliona tona. Ukupna svjetska proizvodnja u 2001. je bila 14,220 miliona tona. Glavni izvoznici svježeg ananasa u 2001. su bili: Kostarika sa 322000 tona; Obala slonovače, 188000 tona; i Filipini sa 135000 tona.
Otprilike od 2000. najviše zastupljeni svježi ananas, koji se prodaje u USA i evropskim supermarketima je hibrid sa smanjenom kiselošću. Ta vrsta je razvijena na Havajima u ranim 1970-tim.
U komercijalnom uzgoju, cvjetanje može biti izazavano vještački, tako da se omogućava rano ubiranje prvog ploda, i što može ohrabriti razvoj drugog uroda manjih voćki. Odsječeni vrh ananasa, dobiven tokom čišćenja, može se posaditi u tlo, i narasti će nova biljka
Izvori
- ↑ Helmut Genaust: Etymologisches Wörterbuch der botanischen Pflanzennamen. 3. izdanje, Birkhäuser, Basel 1996 (ISBN 3-937872-16-7)
Нема коментара:
Постави коментар