Translate

Претражи овај блог

26.11.11

Filtriranje gotovih rakija i likera



Filtriranje gotovih rakija i likera


Da biste filtrirali manje količine  pripremljenih rakija i likera najbolje će poslužiti filteri za filtriranje kafe. Oni imaju relativno velike pore, otvore, koji se neće tako brzo zacepiti. Za veće količine treba veći filter ili uređaj koji je napose za to pripremljen.

Kod filtriranja gotovih rakija i likera moramo paziti na to da se mutni deo i talog na dnu posude ne podigne, tj da samo čista tečnost dospe na filter. To bi moglo biti malo teže jer će se talog podignuti već pri prvom naginjanju posude za nalivanje u filter i pri vraćanju posude u uspravan položaj. Tome se ipak može doskočiti, tj
tako da se bistri deo već na početku odvoji od mutnog na dnu.

To se može učiniti na dva načina:

Najjednostavnije je sav čisti deo rakije ili likera odmah u pivom pokušaju odliti, tj pretočiti u drugu čistu posudu i zatim iz nje nalivate u filter. To je lako ako sudove nisu veće od 3 litre.

Ako su posude veće, preporučujemo čisti deo rakije ili likera iznad voća ili bilja pretočiti u drugu posudu pomoću gumenog creva. Ako ne poslušate naš savet i filter punite uzburkanom tečnošću, budite pripravljenti na duže filtriranje.

Нема коментара:

Постави коментар