Translate

Претражи овај блог

26.11.11

Dodavanje šećera



Dodavanje šećera

Kad se spomene "liker", zamišljamo ga u pravilu kao slatko piće. Međutim, liker ne mora biti sladak. On može biti gorak ili drugih ukusa. Kod više vrsta voća posve je dovoljan njihov prirodan sadržaj šećera koji će pripravljenom piću dati zadovoljavajuće sladak ukus. Takođe, mnogo je korisnije, ukusnije i zdravije ako piće nije suviše slatko. Istovremeno, ako piće nije suviše slatko, bolje će doći do izrazaja izvoran ukus njegovih sastojaka.
Za neke preparate od voća i bilja u alkoholu mora se ipak dodavati šećer.
Količina dodatog šećera obično zavisi o stepenu zrelosti upotrebljenog voća. Šećer se može dodavati na razne načine:

Dodavanje šećera direktno u
napitak

To je najjednostavnije. Ipak, kod toga treba paziti na odmeravanje količine dodatog šećera. Kasnije popravljanje stepena zaslađenosti pića moguće je samo razrjeđivanjem koje ide na štetu ukusa. Na osnovu iskustva, moglo bi se reći da je svako sklon dodate previše šećera jer se obično podcenjuje prirodan sadržaj šećera u voću.

Naknadno dodavanje šećera

Kod nekih preparata voća u alkoholu najbolje je dodavati šećer posle završenog stajanja u alkoholu i filtriranja. Za većinu recepata potreban je kristalni šećer, odnosno žuti kristalni šećer od šećerne trske. Nedostatak tog šećera je polagano otapanje.

Naknadno dodavanje šećera
rastopljenog u vinu

Preporučuje se dodavanje šećera prethodno rastopljenog u manjoj količini vina. Ukus dodatog vina poboljšat će, zaokružiti i uskladiti ukus rakije i likera. Osim toga, vino će oduzeti rakiji i likeru deo oštrine, tako da će poprimiti stanovit "baršunast" ukus.

Za svetle rakije i likere treba uzeti suvo belo vino; za sve crvene likere treba uzeti suvo crno vino. Ako se vinu dodaje šećer, vino mora biti vrlo dobre kvaliteta.

Isproban savet: ne dodavati više od 1 / 4 L vina na 2 L gotove odnosno pripravljene rakije ili likera.
Pripravljanje rastvora: vino i šećer se zagrevaju sve dok se sav šećerne rastopi; zatim se rastvor ostavi ohladiti toliko da vino bude tek mlako, a potom se dodaje rakiji ili likeru. Dobro promešati! Uz ovaj postupak mogu se piću dodavati i neki začini.

Na primer, karanfilić, cimet kora dr dodaju se vinu i zagrevaju zajedno sa šećerom.

Naknadno dodavanje šećera
karameliziranim šećerom

Kristalni šećer ili šećer u kockama navlažuje se toliko dugo dok se sav ne rastopi. Zatim mu se primiješa čvrsto ulupan sneg jednog belanca. Ta se mešavina zagreva uz stalno mešanje. Zatim se jače zagreje, tako da se šećer počne "dizati". Kad se šećer jače zapeni, ohladi ga se dodavanjem malo hladne vode i makne s vatre. Nastalu penu treba obrati i zatim mešavinu ponovo zagrejati.
Posle 2-3 hlađenja i skidanja pene mešavini se doda 1 kašika (velika) limunovog soka. Ako limunov sok nije pri ruci, dobra zamena je sirće.
Sada, kad je šećer kuvanjem očišćen, daljim kuvanjem ćete ga zgusnuti koliko želite. Tako karameliziran (špinan) šećer, dok je još topao, treba dodati rakiji ili likeru.

Naknadno dodavanje šećera
rastopljenog u vodi

Ako se pripravljanje karameliziranog šećera čini dugotrajnim, šećer se može zakuvati u sasvim malo vode, pa se takva gušća rastvor šećera, dok je još mlaka, dodaje likeru.


Нема коментара:

Постави коментар