Translate

Претражи овај блог

27.10.11

Liker od višanja - Cherry brendy


Liker od višanja 
Cherry brendy
  

Potrebni sastojci:

1 kg višanja
250 g smeđeg šećera
1 mahuna vanilije
1 prutić cimeta
1 zreli žuti limun
1,5 L fine lozovače

Priprema:

Višnje operite, ocedite, očistite od peteljki i stavite u veću staklenu bocu, koja treba biti tako velika da ju višnje ispune do tri četvrtine. U bocu dodajte smeđi šećer, vaniliju, cimet, narezanu limunovu koricu, a potom prelijte rakijom koja treba ispuniti bocu.

Bocu dobro zatvorite celofanom, plastičnom folijom ili nepropusnim papirom, tako da pare rakije ne mogu izlaziti. Bocu ostavite 40 dana na suncu. Potom procedite i pripravljeni liker ulijte u čiste boce.



Još malo o samoj višnji :




Višnja


Višnja (lat. Prunus cerasus) je drvo iz porodice Rosaceae a pripada rodu Prunus, zajedno s trešnjom i šljivom.
Raširena je po velikom dijelu Evrope i jugozapadne Azije.

Karakteristike 


Drvo višnje je manje od trešnje, naraste od 4-10 m, te su joj grane tanje i kraće od trešnje. Plod joj je kiselkast i opor.

Upotreba 


Plodovi višnje se manje upotrebljavaju od trešanja, zbog svoje kiselosti. Često se od nje pravi liker i druga alkoholna pića. Poznat je veliki broj sorti višanja.

Istorija


Kultivirana višnja je selektirana od raznih divljih vrsta Prunus cerasus. Prve kultivirane vrste su se pojavile na obalama Kaspijskog i Crnog mora, a bila je poznata starim Grcima u 3.vijeku p.n.e.. Bila je dosta popularna kod Perzijanaca i Rimljana, koji su je raširili po cijelom carstvu. U Ameriku je stigla odmah po doseljavanju prvih kolonizatora.


Izvor - Wikipedia

Нема коментара:

Постави коментар