Translate

Претражи овај блог

27.10.11

Liker od malina




Potrebni sastojci:


500-600 g svežih, posve zrelih plo­dova maline 
100 g šećera
1/2 suve maune vanilije
1/2 prutića cimeta 
2 klinčića
malo ribane limunove kore i nekoli­ko kapi limunova soka
0,8 L voćne rakije (40%) ili votke
Priprema:



Sveže plodove maline proberite i očistite, stavite u cedilo i više puta po­topite u veću zdelu s hladnom vo­dom. Dobro ocedite i raširite na čisti stolnjak ne sunčanom mestu. Prosušene maline oprezno složite u bocu što širega grla, dodajte šećer, naribanu vaniliju, cimet, klinčiće, nari­banu limunovu koricu i sok, zalijte raki­jom ili votkom.
Zatvorena boca mora stajati 4 nedelje i pritom sadržaj boce svakog da­na jednom do dva puta promućkajte. Šećer se više ne sme videti.
Poslije 4 nedelje sve profiltrirajte. Još jednom ulijte u boce i ostavite nedelju dana na hladnom i tamnijem me­stu. Ako želite da liker bude trajno ta­mnocrven, dodajte mu 2-3 kašikice soka od malina ili kupina.


Još malo o Malini :


Malina (lat. - Rubus idaeus) je biljka porodice Rosaceae. Poznata je od davnina kao ljekovita biljka. Zovu je još i himber (od njem. - Himbeere)

Karakteristike 


Malina je žbun koji naraste do 200 cm. Cvjeta od maja do augusta. Plodovi su joj crveni, rjeđe bijeli i sočni, slični kupini i jagodi. Rasprostranjena je u cijeloj Evropi, do 2000 m nadmorske visine. Raste po polusunčanim mjestima, rubovima šuma, gdje je veća vlažnost vazduha, ali ne podnosi vlažna i močvarna zemljišta. Razmnožava se slično jagodi, putem vriježa i korjenja. Plod je crven i sočan, nalik kupini, ima upodan miris i sladak okus. Listovi, također, ugodno mirišu.
Ljekoviti su listovi i plodovi u vrijeme dozrijevanja. Listovi se suše u hladu na prozračnom mjestu


Hemijski sastav 

Malina, sirova
Hranjiva vrijednost po 100g
Energija263 kJ
Ugljikohidrati14.7 g
Šećeri5.4 g
Masnoće0.8 g
zasićene0 g
monozasićene0.1 g
polinezasićene0.5 g
Bjelančevine1.5 g
Vitamin A ekviv.1 μg (0%)
beta karoten120 μg (1%)
Vitamin C54 mg (90%)
Kalcijum3 mg (0%)
Željezo5 mg (40%)
Natrijum1 mg (0%)
Procenti su relativni u odnosu na američke preporuke za dnevne potrebe odraslih osoba.
Izvor: USDA baza podataka za namirnice
Izvor - Wikipedia

Нема коментара:

Постави коментар