500-600 g svežih, posve zrelih plodova maline
100 g
šećera
1/2 suve maune vanilije
1/2 prutića cimeta
2 klinčića
malo
ribane limunove kore i nekoliko kapi limunova soka
0,8 L voćne rakije (40%) ili votke
Priprema:
Sveže plodove maline proberite i očistite, stavite u cedilo i više puta potopite u veću zdelu s hladnom vodom. Dobro ocedite i raširite na čisti stolnjak ne sunčanom mestu. Prosušene maline oprezno složite u bocu što širega grla, dodajte šećer, naribanu vaniliju, cimet, klinčiće, naribanu limunovu koricu i sok, zalijte rakijom ili votkom.
Zatvorena boca mora stajati 4 nedelje i pritom sadržaj boce svakog dana jednom do dva puta promućkajte. Šećer se više ne sme videti.
Poslije 4 nedelje sve profiltrirajte. Još jednom ulijte u boce i ostavite nedelju dana na hladnom i tamnijem mestu. Ako želite da liker bude trajno tamnocrven, dodajte mu 2-3 kašikice soka od malina ili kupina.
Još malo o Malini :
Malina (lat. - Rubus idaeus) je biljka porodice Rosaceae. Poznata je od davnina kao ljekovita biljka. Zovu je još i himber (od njem. - Himbeere)
Karakteristike
Malina je žbun koji naraste do 200 cm. Cvjeta od maja do augusta. Plodovi su joj crveni, rjeđe bijeli i sočni, slični kupini i jagodi. Rasprostranjena je u cijeloj Evropi, do 2000 m nadmorske visine. Raste po polusunčanim mjestima, rubovima šuma, gdje je veća vlažnost vazduha, ali ne podnosi vlažna i močvarna zemljišta. Razmnožava se slično jagodi, putem vriježa i korjenja. Plod je crven i sočan, nalik kupini, ima upodan miris i sladak okus. Listovi, također, ugodno mirišu.
Ljekoviti su listovi i plodovi u vrijeme dozrijevanja. Listovi se suše u hladu na prozračnom mjestu
Hemijski sastav
|
Izvor - Wikipedia
Нема коментара:
Постави коментар