Translate

Претражи овај блог

27.10.11

Liker od Kupina






Potrebni sastojci:

250 g posve zrelih plodova kupine, 
50 g šećera (kandis šećer), 
1 prutić cimeta 
0,8 L voćne rakije, votke ili džina

Priprema:
Kupine proberite i očistite, dobro operite i ocedite i stavite u bocu širo­kog grla, dodajte šećer i cimet, zalijte rakijom.

Bocu ostavite najmanje 3-8 nedelja na svetlom ali ne sunčanom me­stu. Povremeno promućkajte. Tekući­nu profiltrirajte, ulijte u čistu bocu i ostavite još 4 nedelje.




Još malo o Kupini:



Kupina (lat. Rubus fruticosus agg.) je biljka iz porodice Rosaceae.






Karakteristike 



Kupina

Kupina je biljka penjačica, te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte, te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za penjanje, ali i kao odbrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Cvjeta od juna do augusta. Nakon cvjetanja, iz svakog pojedinog cvijeta razvija se sitni jagodičasti plod, crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne boje.

Hemijski sastav 

Kupina sadrži mnogo minerala i vitamina. 100g malina sadrži 52 kcal, 0,7g proteina, 0,4g masnoća, 12,8 g šećera, 32 mg kalcijuma, 0,6 mg željeza, 6,5 i.u. vitamina A i 21 mg vitamina C

Upotreba 

Plod kupine se koristi u ishrani kao voće, služi za pravljenje sokova, džemovapekmezavina i slično. Lišće kupine se koristi u raznim čajevima, a ima dejstvo snižavanja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Vanjski linkovi 


Izvor - Wikipedia

Нема коментара:

Постави коментар