Potrebni sastojci:
250 g posve zrelih plodova kupine,
50 g šećera (kandis
šećer),
1 prutić cimeta
0,8 L voćne rakije, votke ili džina
Priprema:
Kupine proberite i očistite, dobro operite i ocedite i stavite u
bocu širokog grla, dodajte šećer i
cimet, zalijte rakijom.
Još malo o Kupini:
Kupina (lat. Rubus fruticosus agg.) je biljka iz porodice Rosaceae.
Karakteristike
Kupina je biljka penjačica, te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte, te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za penjanje, ali i kao odbrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Cvjeta od juna do augusta. Nakon cvjetanja, iz svakog pojedinog cvijeta razvija se sitni jagodičasti plod, crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne boje.
Hemijski sastav
Kupina sadrži mnogo minerala i vitamina. 100g malina sadrži 52 kcal, 0,7g proteina, 0,4g masnoća, 12,8 g šećera, 32 mg kalcijuma, 0,6 mg željeza, 6,5 i.u. vitamina A i 21 mg vitamina C
Upotreba
Plod kupine se koristi u ishrani kao voće, služi za pravljenje sokova, džemova, pekmeza, vina i slično. Lišće kupine se koristi u raznim čajevima, a ima dejstvo snižavanja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.
Vanjski linkovi
Izvor - Wikipedia
Нема коментара:
Постави коментар