Translate

Претражи овај блог

27.10.11

Liker od šipka


Liker od šipka


Potrebni sastojci:

1 kg svežih zrelih šipaka
100 g smeđeg šećera
1/2 prutića cimeta
4 klinčića
naribana kora od 1 limuna i 1 narandže
1,5 L fine, čiste lozovače, konjaka ili vinjaka


Priprema:

Sa svežih i zrelih šipaka odrežite deo s peteljkom i vrh. Očišćene plodove stavite u veću staklenu ili porculansku zdelu. Pospite smeđim šećerom, dobro promešajte i pokrivenu zdelu ostavite do idućeg dana na hladnom mestu.
Smesu iz zdele pažljivo presipajte u veću trbušastu bocu ili sličnu staklenu posudu koja se može dobro zatvoriti. Dodajte klinčiće, sitno zdrobljeni cimet, ribanu limunovu i narančinu koricu te prelijte rakijom, konjakom ili vinjakom.
Dobro zatvorenu bocu ostavite od 2 do 2 1/2 meseca na svetlom, ali ne sunčanom mestu.
Poslije stajanja sadržaj boce procedite kroz veće cedilo obloženo s nekoliko slojeva čiste gaze. Ostatke plo- dova i mirodija zgnječite i iscedite ostatak tekućine. Liker ulijte u čiste boce i ostavite još najmanje 4 nedelje na hladnom i tamnom mestu. To će biti dovoljno da liker poprimi punu aromu i ukus.


Još koji koristan podatak:


Šipak

Drugi nazivi: Šipurika, divlji šipak, divlja ruža, pasja drača, pasja ruža, srbiguzica, šipurina, šepurika.
Latinski naziv: Rosa canina 





Opis biljke. Šipurika raste kao grm ili omanje drvo visine 2 do 3 metra. Stabljike su tane, vitke, u obliku poluluka savijene naniže, obrasle trnjem. Listovi su neparno perasti, sastavljeni od 5-7 listića jajastog oblika, po rubu oštro nazubljeni. Dosta veliki cvetovi ružičaste, retko bele boje javljaju se pojedinačno ili po dva do tri zajedno. Plod je jajastog oblika, spolja gladak, crvene boje. Spoljni mesnat oklop nastao je od cvetne lože, a u njemu se nalaze poređani tvrdi plodići i mnogobrojne dlačice.  



Stanište.


 Najčešće se javlja po ivicama šuma, kamenjaru, među grmljem, pored puteva, po međama, uz ograde.

Upotrebljivi delovi biljke.

 Za lek se uzimaju plodovi i cvetne latice.

Hemijski sastav.

 Plod sadrži karotenoide, steroide, vitamine C, E, P, flavonoide, pektine. Semena sadrže trigliceride, tokoferole, karotenoide.

Lekovito delovanje

Otklanja tegobe povezane sa nedostatkom vitamina C. Koristi se i protiv groznice, kamenca u bubrezima, crevnog katara, bolesti mokraćnih organa, vodene bolesti. Cvetne latice šipurka upotrebljavaju se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želuca, creva, pluća i hemoroida kao i protiv proliva i želudačnih grčeva. 

Način upotrebe.

 Pekmez od zrelih plodova iz kojih se povade semenke. Čaj od mesa ploda i semenki. Čaj od zdrobljenih semenki. Čaj od cvetnih latica.  

Izvor - Wikipedia



Нема коментара:

Постави коментар