Translate

Претражи овај блог

6.11.12

Destilacija (pečenje) s rakijskim rektifikatorom


Destilacija (pečenje) s rakijskim
rektifikatorom



U ovom se poglavlju opisuje destilacija (pećenje) rakija pomoću "rakijskog rektifikatora" (vidi sliku).

Namjena i opis rakijskog rektifikatora


Namjena i opis rakijskog
rektifikatora

Rakijski rektifikator je relativno novi uređaj za destilaciju (pećenje) koji se pojavio na našem tržištu 1997.godine. Razlikuje se od ostalih uređaja za destilaciju rakija jer je nove i originalne konstrukcije s napravom za pojačavanje koncentracije alkohola. Zamišljen je i konstruiran tako da se omogući dobivanje rakija vrhunske kvalitete.

 To je omogućeno zahvaljujući originalnoj konstrukciji, napravi za pojačavanje koncentracije alkohola, kao i preciznoj kontroli postupka pečenja i temperature tijekom cijelog procesa. Uređaj je u prvom redu namijenjen vinogradarima, voćarima, vikendašima i manjim seoskim gospodarstvima, dakle svima onima koji imaju manje količine sezonskog voća i kojima se često događa da ne znaju što bi s tim količinama voća uradili, pa ga najčešće bacaju. Uređaj je posebice prikladan za sve one koji imaju manje i srednje količine
(10 do 100 litara) već postojećih zaliha "meke" rakije i li zalihe rakija, ci ja je kvaliteta losa. Takve se rakije pomoću "rakijskog rektifikatora" mogu brzo i jednostavno prepeći tj. drugi put destilirati čime se bitno popravlja kvaliteta rakija.

Uređaj je izrađen od najfinijih materijala koji se upotrebljavaju za izradu uređaja za pečenje rakija, a to su nerđajući čelik (rostfraj) i bakar.

Rakijski rektifikator sastoji se od samo četiri osnovna dijela (vidi sliku):

  1. donji dio ili kotao
  2. srednji dio
  3. naprava za pojačavanje
  4. gornji dio ili hladilo.

Kotao


Kotao

Kotao ili donji dio izrađen je od nerđajućeg čelika (rostfraj ili inox) s dvostrukim dnom koji sprječava zagorjevanje komina, a kod gušćih komina može se upotrijebiti posebna mrežica koja se stavlja na dno kotla u svrhu sprječavanja zagorijevanja, a djelomično ima i funkciju mješalice komine.

Kod pečenja "mekih" rakija, tj. kod ponovljene destilacije mrežicu nije potrebno koristiti. Kotao se smije puniti do najviše 70% nazivnog volumena. Poklopac kotla izrađen je također u potpunosti od nerđajućeg čelika (rostfraj ili inox) u čijem je rubu smještena brtva. Na poklopcu kotla je mjesto u koje se stavlja termometar, tako da je moguće pratiti temperaturu tijekom cijelog postupka pečenja. Brtvljenje kotla osigurano je na vrlo jednostavan način i to pomoću mase gornjeg i srednjeg dijela koja pritišće na poklopac
kotla (za uređaj od 14 litara), a kod većih uređaja pomoću brtve i posebne obujmice.

Kotao se puni i prazni vrlo jednostavno i to tako da se gornji dio zajedno sa srednjim dijelom jednostavno
s poklopcem kotla podigne.

Srednji deo


Srednji dio



Srednji dio služi ustvari kao "premošćenje" do hladila (gornjeg dijela), a sastoji se od nožica (izrađenih od nerđajućeg čelika) smještenih na poklopcu kotla (donji dio) te od odjeljivačke ploče, koja ima ujedno i funkciju stalka za prihvat destilata. Na odjeljivačkoj ploči smješten je i kapilarni termometar za pokazivanje temperature para u kotlu, tako da je moguće pratiti temperaturu tijekom cijelog postupka pečenja. Kroz srednji dio prolazi posebna cijev koja spaja kotao s hladilom.