Med se ulije u veći lonac i uz mešanje umereno zagreje da postane tekuć. Lonac se odmakne od grejače ploče. Ako je med dovoljno tečan, dodaju se Lozovača, prokuvana voda, belo vino, naribana limunova kora i usitnjeni korijander uz stalno mešanje.
Tako pripremljena smesa uliva se u boce koje se dobro zatvore.
Nakon 2 meseca stajanja smesa se filtrira, a rakija ulije u čiste boce.
Med je gusta slatka sirupasta materija, proizvod
medonosnih pčela (
lat.
Apis mellifera ili
Apis mellifica) dobijen od sabranih voćnih i drugih
sokova prerađenih u pčelinjem želucu. Izlučeni sok odložen poklopljenom
saću hemijskim reakcijama pretvara se u med. Prema vrstama biljaka od koje se dobija, med se razvrstava u
monoflorni (med dobijen od samo jedne vrste biljke, na primer,
bagrema) i
poliflorni med (med dobijen sakupljanjem nektara sa više vrsta biljaka, kao na primer, livadski med, šumski i dr.). Med je najvažniji pčelinji proizvod, poznat u ljudskoj ishrani još od
praistorijskog doba.
Po definiciji, med je čisti proizvod u kome nema dodataka bilo koje druge supstance.
Amorfin med je karakteristično
crvene boje sa blagim
mirisom i
ukusom. Zbog specifičnog
sastava cenjen je u ishrani. Područje amorfe jeste duž
Save i
Odre, te između
Novske i
Okučana,
Jasenovca i
Stare Gradiške. Cveta početkom
juna, a retko kad dobro zamedi, možda jednom u deset godina. Crvenkasta boja upućuje
na bogatstvo mineralnih sastojaka, koji opuštajuće i umirujuće deluju nakon svih napora u toku dana.
Robinia pseudoacacia
Bagremov med izrazito je svetle
žute boje, blagog ugodnog mirisa i ukusa, lagan i ukusan, preporučuje se deci i rekonvalescentima. Bagrem potiče iz
Severne Amerike, a njegove se šume prostiru na području
panonske regije. Voli
peskovita tla. Šumari ga koriste u zasadima za zaštitu od
erozija. Cveta u prvoj polovini
maja. U zavisnosti od reljefa i klimatskih prilika može cvetati i mediti do kraja maja. Zbog svojih osobina ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Pomaže kod
nesanice, umiruje previše nadraženi
živčani sistem i otklanja posledice nagomilanog stresa. Mesecima ostaje u tekućem stanju i jedan je od vrsta meda koji se vrlo sporo kristališe zato što u sastavu sadrži više
fruktoze od
glukoze. Same
pčele dobro i uspešno prezimljuju ako im se osigura zimovanje na bagremovom medu. Bagremov med dobar je za umirenje, kod vrtoglavice, nesanice i sličnih smetnji. Preporučuje se uzimanje s
čajem od
kamilice, jer se tako pojačava delovanje meda i čaja. Takođe je preporučljivo uzimanje uveče pre
spavanja. Jakih i obilnih bagremovih paša za pčele nalazimo gotovo u svim
kopnenim krajevima
Srbije i okolnih zemalja u kojima je nekad sađen ili se proširio prirodnim putem kao vrlo prilagodljiva
biljka.
Paliurus spina-christi
Dračin med
žut je ili zatvoreno žut, bez mirisa, slatka, malo oporog ukusa. Brzo se kristališe u krupne kristale. Na Balkanu je dračin med specifičan za područje
Dalmacije na kojem ta biljka i raste.
Phacelia tanacetifolia
Facelijin med
svetložut je ili
bel, ugodnog mirisa i ukusa. Spada u bolje vrste meda. Facelija cveta 16 - 20 dana.
Fagopyrum esculentum
Heljdin med - (heljda, Fagopyrum esculentum L.) najtamniji je med među cvetnim vrstama, vrlo oštrog mirisa i ukusa. Kristalizše se u srednje krupne kristale, ali ne potpuno. Heljdinog meda ima u vrlo malim količinama i specifičan je za područje. Područja u svetu poznata po proizvodnji heljdina meda jesu
Minesota,
Njujork,
Ohajo,
Pensilvanija i
Viskonsin, a proizvodi se i u istočnom dijelu
Kanade.
Salvia officinalis
Kaduljin med (kadulja ili žalfija, Salvia officinalis)- konzumira se protiv
prehlada jer omogućuje lakše izbacivanje sluzi iz
dušnika i
bronhija, pa i iz
želuca i
jednjaka. Tako se bolesnik bolje oseća te mu se vraća apetit. Čaj s medom od kadulje ne sme se uzimati vruć, već mlak. Ljekovitost kaduljina meda ubrajamo u vodeću grupu meda za liječenje respiratornih organa i putova, kao i za jačanje imuniteta.
Castanea
Kestenov med - taman je, a tamna boja varira mu zavisno o podneblja i godine, prepoznatljivog je mirisa i izrazito karakterističnog, pomalo gorkog ouusa. Snagom svojih ličnih svojstava povoljno deluje na celokupni probavni sistem. Pdstiče rad
creva, olakšava rad preopterećene jetre] i žuči te štiti želučanu i crevnu sluznicu. Kestenov med preporučuje se protiv bolesti probavnih organa:
želuca,
dvanaesnika,
žuči i
jetre. Med kestena ima izvanredno delovanje u oporavku kod žutice, posle operacije žuči i sl. Preporučuje se još uzimanje s čajem od
stolisnika,
kamilice,
šipka i
majčine dušice.
Lavandula angustifolia
Lavandin med - bogatog i ugodnog ukusa, može biti tamniji ili svetliji. Posebno se preporučuje da ga skloni
polenovim alergijama uzimaju svaki dan, da organizam pripreme za veliku
prolećnu izloženost
polenu. Ovaj se med dobija od hiljada raznih cvetova livadnog i grmolikog bilja. Specifična struktura biljnih vrsta, posebno planinskih gde
klima i paša čine med prepoznatljivim, može obeležiti i ravničarski med.
Tilia
* Lipov med - bistar, gotovo proziran, ugodnog mirisa i vrlo blaga ukusa. Konzumiranje lipovog meda donosi olakšanje kod prehlada, upala dišnih i probavnih organa te nekih
bubrežnih oboljenja. Neizmerno značenje ima u izbacivanju štetnih tvari iz organizma jer pospešuje
metabolizam. Med od lipe smiruje grčeve, primenjuje se protiv bubrežnih bolesti. Protiv
prehlade, pomaže pri iskašljavanju. U Srbiji je poznato područje planine
Fruške gore na kojoj se nalazi najveća površina lipove šume u Evropi. Tokom juna Fruška gora je vrlo posećena od strane
pčelara.Mora se uzeti u obzir da se med od lipe ne sme davati osobama koje pate od bolesti
srca i krvnih sudova, što isto tako vrijedi i za čaj od lipe.
Raznovrne livadske biljke
Livadski med - pčelinjom strpljivošću sakupljeno bogatstvo cvetne livade. Snagom raznovrsnih sastojaka povoljno utiče na decu u razvoju, starije osobe, kao i sve one kojima je potreban oporavak i dodatna energija. Preporučuje se svakodnevna primena. Livadni med jeste med od raznog livadskog cveća pa mu je prema tome i delovanje široko. Koristi se u dnevnoj prehrani, dece i starijih osoba. Sudeći prema količinama livadskog meda, livade su značajna paša za sve pčele iako i „prave“ livade gube bitku pred svakim danom sve jačom industrijom.
Quercus
Med od
hrastove medljike -
tamnocrvenkast je, gust i rastezljiv, slabog mirisa po
hrastu, oporog ukusa, pali u grlu. U nas je manje cijenjen, ali je traženi izvozni artikl.
Fagus
Med od
bukove medljike - ima slične ali blaže izražene karakteristike.